Institutul de Cercetari Biologice Iasi

Go to content

Main menu

Rezumat

Proiecte > PN2-11/2007

Prin problematica propusa spre abordare, proiectul de fata se incadreaza in aria de cuprindere generoasa a obiectivelor generale si specifice ale programului, privind fundamentarea stiintifica si dezvoltarea de tehnologii in scopul conservarii, a reconstructiei si consolidarii diversitatii biologice si ecologice.

Astfel, tematica abordata, prin obiectivele propuse, se inscrie pe linia preocuparilor de mare actualitate, constituite de protectia mediului ambiant, conservarea biodiversitatii si dezvoltarea durabila. Particularitatile climatice, cele ale florei si vegetatiei luncii Prutului, pe cursul sau inferior, restrangerea semnificativa a suprafetelor ocupate de vegetatia naturala, ca urmare a amplelor lucrari de amenajare desfasurate in zona (desecari, defrisari, indiguiri etc.) si in consecinta, aparitia unui pregnant fenomen de aridizare, motiveaza interesul stiintific pentru aceasta regiune. Vor fi luate in studiu cinci categorii de ecosisteme: praticole naturale (fanete), praticole antropizate (pasuni), forestiere naturale (paduri), forestiere antropizate (plantatii) si agroecosisteme.

Datele obtinute vor fi analizate, in masura posibilitatilor, prin raportare la situatia existenta inainte de efectuarea amenajarilor respective; de asemenea, se vor compara intre ele ecosistemele naturale cu cele antropice, precum si cu cele  din zonele umede, amplasate in arii protejate (Parcul Natural Lunca Joasa a Prutului), putandu-se astfel aprecia starea functionala a ecosistemelor analizate si intensitatea presiunii antropice la care acestea sunt supuse.

Cercetarile intreprinse vor cuprinde o paleta larga; astfel, vor fi realizate cercetari pedologice, de microbiologie a solului, fiziologie vegetala, cercetari floristice, faunistice (cunoasterea compozitiei specifice, a spectrului taxonomic si ecologic, analiza structurii comunitatilor),  precum si  studii si analize ale calitatii apelor. De asemenea, se va realiza testarea unor varietati de specii forestiere autohtone (plop, salcie), selectionate pentru anumite caracteristici  (rezistenta la inundatii, forma trunchiului, forma coroanei, cresteri active s.a.) in locul unor clone alohtone.

Rezultatele obtinute pe parcursul celor trei ani de cercetare, pe de o parte vor contribui la cunoasterea biodiversitatii in zona si in tara, prin crearea unei baze de date actualizata, iar pe de alta parte, vor conduce la elaborarea unor solutii de reabilitare a zonei, pentru asigurarea managementul durabil al biodiversitatii habitatelor din lunca Prutului, cursul inferior.

 
Back to content | Back to main menu